Lavandula stoechas var. iuliae P.P. Ferrer, E. Miedes, R. Roselló & J.B. Peris, 2023

Ferrer-Gallego, P. Pablo, Miedes, Esther, Roselló, Roberto & Peris, Juan B., 2023, Lavandula stoechas var. iuliae (Labiatae), una nova varietat de tomaní, Nemus 13, pp. 161-163 : 162-163

publication ID

https://doi.org/ 10.5281/zenodo.12170642

persistent identifier

https://treatment.plazi.org/id/03B687C9-E634-FFDF-FAB8-FF5017EF37BB

treatment provided by

Felipe

scientific name

Lavandula stoechas var. iuliae P.P. Ferrer, E. Miedes, R. Roselló & J.B. Peris
status

var. nov.

Lavandula stoechas var. iuliae P.P. Ferrer, E. Miedes, R. Roselló & J.B. Peris , var. nova

Diagnosi. A Lavandula stoechas typo bractea viridi et bractea superiora alba non purpura differt.

Holotypus: España, Cáceres , Serradilla , Villarreal de San Carlos, pr. Puente del Cardenal, 29SQE5426213824 (39º50'11''N / 6º1'43''W), 250 m, 22-IV-2022, P. Pablo Ferrer-Gallego, Julia Ferrer & Esther Miedes, VAL 250435 View Materials GoogleMaps .

Isotypus: VAL 250591 View Materials .

Etimologia: Haec pulcherrima planta nostrae carissimae filiae dicata est.

Aquesta nova varietat es distingeix de la típica L. stoechas per l'absència de pigmentació porpra que mostra la planta en les seues bràctees de la inflores- cència, de manera que en la var. iuliae les bràctees que acompanyen les flors fèrtils de la inflorescència són verdes, i les apicals del plomell de color blanc (nervis

inclosos) ( Fig. 1 View FIGURA 1 ). Aquestes característiques hipocromàtiques pel que sembla no han sigut enregistrades fins el moment dins de la variabilitat descrita per a l'espècie L. stoechas , ni tampoc en les seues varietats i cultivarietats ( Upson, 1997; McNaughton, 2002; Upson & Jury, 2002; Upson & Andrews, 2004; Guillot et al., 2008; Guillot, 2009; Vázquez et al., 2022). Es coneix una forma amb flors blanques, amb el nom L. stoechas f. leucantha (Ging.) Upson & S. Andrews [≡ L. stoechas var. leucantha Ging. ] ( Chaytor, 1937: 10), però a diferència del tàxon proposat ací, la var. iuliae no té les flors blanques, sinó només les bràctees superiors, ja que les flors són morades ( Fig. 1 View FIGURA 1 ). A la f. leucantha se li atribueix una cultivarietat comercial anomenada “Snowman”. Un altre tàxon és L. stoechas f. rosea Maire , caracteritzat per la presència de flors i bràctees apicals de color rosa o salmó. D’altra banda, es comercialitza una planta ornamental semblant a la varietat descrita en aquest treball, amb el nom L. stoechas “Anouk white”, també amb les flors violàcies. Tanmateix, les poques referèn- cies en què apareéix il·lustrada aquesta planta (per exemple a: https://www.gardenia.net/plant/lavandula-stoechas-anouk-white) podria correspondre a la subsp. luisieri (Rozeira) Rozeira [≡ L. stoechas var. luisieri Rozeira ], o fins i tot al congènere de Miller que tot seguit es comenta. En aquest sentit, el nostre tàxon es podria correspondre amb la varietat silvestre d’aquesta cultivarietat comercial que fins ara romania inèdita dins de la subsp. luisieri .

D’altra banda, es coneix que dins de L. pedunculata (Mill.) Cav. [≡ L. stoechas subsp. pedunculata (Mill.) Rozeira ], espècie molt propera a L. stoechas i diferenciada d’aquesta per presentar l'espècie de Miller els peduncles de les inflorescències tan llargs o més que les espigues, s'ha documentat l'existència de plantes amb bràctees de color blanc. Per exemple, a la localitat el Hoyo de Manzanares (Madrid), ha estat citada en qualitat de raresa aquesta forma representada per escasos exemplars aïllats entre extenses poblacions de la forma típica de L. pedunculata ( González, 2014) , tot i que desconeixem si s'ha aplegat a proposar una descripció formal i un nom per a enregistrar la dita variabilitat de forma efectiva .

Finalment, cal indicar que en el cultivar “Alba” de L. stoechas , a més de presentar les bràctees del plomell de color blanc, les corol·les de l'espiga també són blanques, mentre que en la varietat que ací es descriu, així com en les plantes localitzades al Hoyo de Manzanares per al congènere L. pedunculata , les flors de l'espiga són de color violeta.

A

Harvard University - Arnold Arboretum

P

Museum National d' Histoire Naturelle, Paris (MNHN) - Vascular Plants

Kingdom

Plantae

Phylum

Tracheophyta

Class

Magnoliopsida

Order

Lamiales

Family

Lamiaceae

Genus

Lavandula

Darwin Core Archive (for parent article) View in SIBiLS Plain XML RDF